вторник, 4 септември 2012 г.

 Любимото ми място през този месец...

1.-Фотински водопади, с. Фотино, Родопи

Фотинският водопад е красив, водопад до село Фотиново, което се намира в близост до гр. Пещера и гр. Батак. Малка, но пълноводна река преминава през скали, като оформя 3 пада, най-големият от които е около 16 м. 


2.-Водопад "Сини вир", с. Медвен

Сини вир е името на малък водопад, намиращ се на Медвенска река в близост до с. Медвен. Водният пад е около 3-4 метра, но скалите и синьото езерце (вир), което се образува от водата, правят мястото приказно красиво. 


3.-Попинолъшки водопад , Пирин планина, гр. Сандански

Попина лъка е местност ( вилна зона ), която се намира в самото сърце на Пирин планина, на 15км над град Сандански.  Живописно разположено на 1230 м надморска височина в едноименна гориста местност на Северен Пирин, около този планински климатичен курорт се разпростират обширни зелени ливади, прорязани от потоци с кристално чиста вода.



4.-Водопад "Черното пръскало", Средна Стара планина

"Пръскалото на малкия башит" или "Черното пръскало" е малко известен водопад в централна Стара планина. Намира се между х. Хубавец и х. Балкански рози на пътеката от Карлово за х. Васил Левски на малък десен приток на Стара река ( посока Карлово - х.Левски ). Събира водите си от масива Равнец и е сравнително пълноводен през цялата година. Няма конкретни данни за височината му, но е между 20-25 метра.


5.-Крушунски водопади, с. Крушуна, община Летница

Крушунски водопади (Маарата) се намират до село Крушуна, община Летница, област Ловеч. Това е най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, басейнчета и богати растителни и животински видове.


6.-Водопад "Рилска скакавица", Рила планина

Водопад Скакавица (70 м) е най-високият водопад в Рила планина и един от най-красивите в България.

Намира се на 10-на минути от хижа Скакавица и е лесно достъпен и много приятен през всички сезони. Зимата замръзва изцяло и там се провеждат състезания по ледено катерене. През зимата трябва да се внимава, защото местността над водопада е лавиноопасна.


7.-Водопад "Орфей" и каньона на водопадите, Смолян 

Каньонът на водопадите се намира много близо до Смолян по пътя за село Мугла. Там реката образува десетки водопади, по-големите от които наскоро бяха именувани при изграждането на еко-пътеката, която улесни достъпа до тях.


8.-Водопад "Самодивско пръскало", Девин

Водопадът "Строилски дол" или "Самодивско пръскало" (наречен така от местните) е един от най-красивите и високи водопади в Родопите и България. Височината на водния пад е около 45-50м, като водата пада почти директно, плъзгайки се по ръбовете на скален рид.

9.-Водопади Големия и Малкия скок, гр. Мъглиж

Скоковете при Мъглиж. Така се наричат двата водопада, които се намират на Селченска река, спускаща се през живописна старопланинска клисура над град Мъглиж. 

 

Източник : http://waterfallsbg.info/

Няма коментари:

Публикуване на коментар