сряда, 5 септември 2012 г.

Пейзажи на лунна светлина

Този вълшебен естествен светлинен източник ще придаде на 

вашите снимки извънземно усещане

П ървото и най-важно във фотографирането на лунна светлина е естеството на самата светлина. Усещането е подобно на невероятно голяма светкавица, която покрива пейзажите с чиста,неутрална светлина. Точно като слънчевата светлина,лунната е най-ефективна,когато попада върху земята под ъгъл,но не е толкова лесна за заснемане, колкото изглежда...
Вълшебната формула не е много по-различна от рисуването със светлина. Първо е необходимо да намалите скоростта на затвора до максимум- 30 s, за да няма следи от звездите.
Въпреки че е най-добре да използвате по-висока скорост,лунната светлина не е достатъчно силна за да постигане на добра експозиция. Чувствителност 800 ISO и бленда 4 или 2,8 (ако е достъпна такава) са оптималното решение. Тъй като този вид фотография използва деликатен светлинен източник, най-добре е да снимате обекти далеч от блясъка на градския живот.
Мислите за руини, църкви, побити камъни и всякакви други географски забележителности. На лунна светлина с голям успех могат да бъдат заснемани скали, носове , планини и други гигантски обекти.
Отвъд Луната 
Не забравяйте и за съзвездията. Малко  неща са по-красиви от озарен от луната пейзаж под обсипано със звезди небе. Не са много съзвездията, които могат да бъдат разпознати моментално, но се опитайте да включите Голямата мечка или Орион над пейзаж през зимните месеци. Планирайте вашите снимки под лунна светлина чрез онлайн информация или лунен календар. Времето на изгрев и залез на луната е жизненоважно. Луната не излъчва почти никаква  светлина, когато  е близо до хоризонта, точно като слънцето, но ако е твърде високо в небето, вашето изображение ще изглежда сякаш е било заснето при странна дневна светлина. За най-добър резултат снимайте  три часа след изгрева на луната.

 СНИМАНЕ НА ЛУНАТА 
 За да заснемете достатъчно голяма луна, с видими  детайли по повърхността й, ще ви е нужен обектив с фокусно разстояние поне 300mm. Задайте фокусното разстояние на безкрайност и фокусирайте ръчно. При определянето на експозицията се уверете,че и в най-светлите области от повърхността на луната има детайли.
Използвайте ръчен режим, скорост 1/125 s, бленда || и 200 ISO. Ако луната е твърде тъмна, намалете скоростта   1/60 s. Твърде е светла? Повишете я до 1/250 s.

Какво ви е нужно?
  • Фотоапарат: Повече SLR фотоапарати ще се справят със снимките на лунна светлина. Оптималните настройки?  Скорост 30 s, бленда 4 и 800 ISO
  •  Обективи: По-светлосилен обектив  ще улови най-много светлина от най-тъмните сцени. Уверете се, че  е превключен на ръчно фокусиране, и проверявайте редовно позицията му.
  • Светлинни източници: Дръжте всички светлинни източници(фенери и светкавици) изключени. Ще се изненадате колко много внимание може да предизвика тази светлина в по-дива среда. Луната ще е достатъчна за осветяване на сцената.
  • Photographer' Ephemeris : Това забележително безплатно приложение (от http://photoephemeris.com) може да ви помогне да планирате снимките, като ви осигурява информация за изгрева и залеза на луната, включително ъгъл и час.

Снимката е заснета от мен(Александра Андонова) в к.к Златни Пясъци към 21 часа

Източник : ,,ФОТОмания''

Няма коментари:

Публикуване на коментар